Måden at løbe et marathon på

Jeg vil tage dig med på en lille rejse til Budapest

Måden at løbe et marathon på

I 2017 sluttede jeg og familien, (3 børn og mand) året af med at lave en ønskeliste for hvad vi gerne vil gøre og nå i det kommende år. Et af mine ønsker på løbe-fronten, er at jeg gerne vil ned i tid på 5 km mit ønske er at løbe distancen på 19.59 eller hurtigere. Her i oktober er jeg stadig 40 sek fra målet… Ja ja når det nok, -måske

Min datters ønske var at løbe et marathon i 2018.  Jeg havde ikke planer om at løbe så langt, men jeg ville gerne lave en mor-datter tur, og tage med for at heppe…Freya valgte at det skulle være Budapest Marathon. Jeg kunne godt mærke, at det alligevel ville være lidt kedeligt, hvis jeg bare skulle stå og kigge på og helt sikkert ærgre mig over ikke at løbe med. Min beslutning om også, at løbe de 42 km kom i fin tid, til at jeg godt kunne nå at bygge træningen op.Fokus, op og nedture

Jeg fik lavet en træningsplan for os begge hen til marathonet. Det har da ikke været uden lidt bump på vejen til at kunne stå på startstregen i Budapest. Freya måtte rejse sig fra et styrt på cyklen, en forstuvet ankel og achillessene gener. Alt sammen noget, der er med til at gøre en stærkere og stærkere på sin tro om at projekt marathon kan lykkedes. Jeg var også lige forbi fysioterapeuten dagen før afrejse, for at få løsnet en overbelastet hofte som trak ned i foden. Ja kroppen hænger jo sammen. -Det blev fint fixet, så værre var det heldigvis ikke.

Så afsted til Budapest

I Budapest bor vi på den ypper skønne Margrethe ø som virkelig er helt magisk, især for løbere. Rundt om øen er der en 5 km løbebane. En virkelig skøn oase. På hotellets morgenmadsrestaurant kan man sidde og nyde alle de løbende mennesker der tager turen rundt på øen.

Hotellet har også et godt spa, med det helende og sunde termalvand, et fint svømmebassin, fitnessrum og mulighed for forskellige behandlinger, hvis man er til det. Vores plan var at vi det meste af tiden skulle ligge i vandet og samle kræfter. Vi nød også spaen dagene før marathon (og bestemt også efter. Mere om spa længere nede) og det blev også til en del lange gåture.

marathon, løb,budapest

2 uger før marathonet.

Vi begyndte at trappe ned med træningen, 2 uger før marathonet

Kroppen har godt af en pause, til at  blive frisk og klar. Og ikke mindst hjerne.

Det er meget sjovt at opleve at kroppen bliver sulten til at løbe, når det har holdt en pause.

Jeg ryger altid i en lidt mærkelig tilstand, når der skal trappes ned til at løbe et løb.  Den tanke jeg oftest får er ” kan jeg løbe, når jeg har holdt pause” Men jeg kan kun sige at det virker super godt, med at give kroppen og hjernen en pause, med at løbe færre kilometer til der skal præsteres stort om det så er 5 km eller marathon.

Vi er så klar!!

Søndag den 7 oktober en meget tidlig morgenstund går vi afsted. Det blev til en banan til morgenmad.
Alle vores træningsture har vi løbet på tom mave, så vi ville holde os til den plan og ikke lave noget om, end blot en banan. jeg har bedst erfaring fra mine andre løbe på 5- 10 km og  1/2 marathon, at man skal gøre det man plejer, ikke noget med at gøre noget andet som er første gang. Dette er også hvad angår strømper, sko og tøj.

Tag hellere det gamle på, det ved du virker.

marathon, maraton, budapest, løb, træning, løbe

marathon, maraton, løb, træning, pause, løbe

Vi går meget spændt afsted, og finder hurtigt den sporvogn der kører lige ud til starten. Da vi kommer derud er der ikke overfyldt med mennesker som vi havde forventet. Vi er i god tid. Alt går fint og roligt, og vi når også at tisse 400 gange, inden vi er helt klar og står sikkert i startfeltet.

Den fede stemning

Alle er mega glade og venter på at vi bliver skudt afsted. Solen ligger under et tyndt skylag, det er helt perfekt, så det ikke bliver for varmt.

Starten går og vi venter lidt, til det bliver vores tur til at krydse startfeltet.

Fedt! så er vi afsted og det går rigtig godt de første 27 km. Vi bliver båret frem af alle de dejlige mennesker, der hepper og spiller musik lige fra professionelle grupper og dj’s til een ungarsk mand der er kørt ud, hvor der ikke er andre og spiller på sin bongotromme. Vildt med den opbakning der er fra alle.

Ved de 30 km bliver det hårdt. Endnu hårdere bliver det ved 35 -mest mentalt, fordi vi bliver overhalet af 4 timers ballonen.

Planen var at løbe under 4 timer, selvom den aller første plan var  blot at gennemføre. Men da vi begge har konkurrencegen i blodet, satte vi barren lidt højere end blot at være tilfredse med at gennemføre.
Forventningen og ønsket måtte laves om undervejs, der skulle hurtigt en mental omjustering til

– Vi er også okay, selvom vi ikke kan løbe under 4 timer.

NU er planen at vi skal g-e-n-n-e-m-f-ø-r-e og det er ligemeget hvad tiden bliver.

Keep running, keep smiling.

Der blive brugt lidt mere tid ved væskedepoterne og gået en lille smule, alt er ok.

De sidste 2 km blev der alligevel overskud og vilje, til at sætte tempoet op og afslutte de 42 seje kilometer med en spurt.

Vores måde at løbe et marathon på, kan fint sættes sammen med

“du er ikke færdig når du er træt, du er færdig når du er i mål!

Tiden vi kom i mål på, blev 4 timer og 22 min. Mega sejt og mega sejt at kunne løbe et marathon med min datter. intet mindre end f-a-n-t-a-s-t-i-s-k!!

F-e-d-t!!

Vi er i mål og kan smide os på græsset, det går lidt langsomt med at komme helt derned, benene er temmelige stive og vi tænker da også om vi kan komme op igen…

Vi holder en god pause, hvor der bliver fyldt godt på med alt, hvad der er i den goodiebag vi har fået, og vores medbragte Superflyers lakrids.  Vi tænker at det ville være en god ide at der blev lavet en energibar med lakrids smag eller mon det allerede findes?

Tiden efter marathon

Vi kommer hjem til hotellet og kaster os straks i spaen og veksler mellem koldt vand og varmt vand. -Måske vi bare  skulle have holdt os til det kolde vand, for at få optimal  restitution af de trætte ben, men det varme vand var enormt lækkert.

Dagen efter en benene godt brugte og temmelige stive, vi går dog ud med både stive ben og vabler. Vi tager ud til et af de termalbade, vi ikke har været i de andre gange vi har været i Budapest. Da vi ankommer bliver vi lidt skuffet over at der ikke er mere end et lille spa og lidt udendørs. Lige indtil vi ser at der er mere og meget flot.

Budapest marathon, maraton, løb, løbe, træning

Der går et par dage før benene går helt normalt og ubesværet…

Ligesom det er vigtigt med nedtrapning før marathon, holder vi os også til, at komme roligt i gang med at løbe igen, så hele kroppen kan komme sige oven på den fantastike præstation og oplevelse det er at løbe 42 km.

Er jeg kun en løber, hvis jeg vil løbe marathon?

For at være løber, behøver man ikke ville løbe et marathon, der er mange måder at være løber på.

Bedste hilsner

Dorthe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *